jedovate houby

Thursday, November 02, 2006

Hřib Kříšť

Bohužel, sice jak se říká všechny cesty vedou do říma, ale zato ne všechny houby jež nesou ve jméně hřib jsou výbonými jedlými houbami. Konkrétně hřib kříšť (Boletus calopus) sice není jedovatý, ale ručím za to, že přidáním do smaženice její chuť (a účinky) rozhodně nevylepšíte. Výsledek bude totiž poněkud podivný (chuťově) ale hlavně se vám po něm asi udělá docela špatně. A asi většina lidí když se jim po snězení hub udělá špatně, tak začne raději volat záchranku. Ta je stejně odveze, a po výpovědi: Co jste jedli? No smaženici! stejně nastane odebírání vzorků a pumpování žaludku. Takže na tento hříbek vypadající relativně normálně raději pozor. Má vylkenutý relativně široký klobouk okrové (až olivově šedé) barvy, teň klasicky hřibotitě vyboulený, odzdola výrazně červené barvy. (tedy, obecně v přírodě červená barva upozorňuje na problematické rostliny a často i živočichy, kdo si pozbírá a uvaří, jeho průšvih.) roste od července do září a to jak v listnatých tak i jehličnatých lesích. (jéé, matka se teď svěřila s tím, že nechala v kanceláři hořet svíčku.. Takže jestli bude ve zprávách hlášení o požáru, tak vím proč.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home